23 dec. 2013

Krishnamurti: Conversaţii cu dr. Allan W. Anderson -
Partea a XIV-a


„Atunci când vine moartea, nu-ţi cere permisiunea; vine şi te ia; vine şi te distruge, instantaneu. În acelaşi mod, oare tu ai putea abandona total ura, invidia, trufia posedării, ataşamentul faţă de credinţe, de opinii, de idei, de un anumit mod de a gândi ? Le poţi abandona pe toate acelea, într-o clipă ? Nu există ‚cum să le abandonez’, fiindcă asta nu este decât o altă formă de continuitate. A abandona opinii, credinţe, ataşamente, lăcomia sau invidia înseamnă să mori – să mori în fiecare zi, în fiecare moment. Dacă pui capăt tuturor ambiţiilor, clipă de clipă, atunci vei cunoaşte extraordinara stare de a fi nimic, de a ajunge la un abis, al unei eterne mişcări, ca să zicem aşa, şi de a te arunca în el – ceea ce înseamnă moartea. Vreau să cunosc totul despre moarte, fiindcă moartea ar putea fi realitatea; moartea ar putea fi ceea ce noi numim Dumnezeu – acel lucru, cel mai fantastic dintre toate, care trăieşte şi se mişcă şi, totuşi, nu are nici început şi nici sfârşit.”

J. Krishnamurti (1895-1986),
The Collected Works vol XI, p 242

Krishnamurti despre moarte !

9 comentarii:

  1. un profund "multumesc"
    laolata cu urarile de Sarbatori fericite !

    Am incercat sa sistematizez informatia pe care am gasit-o relevanta pe www, pastrand trimiterile pe site-urile sursa. Seria Krishnamurti am indexat-o aici:
    http://milisoft.ro/MainPage.php?iditem=f472ff270f435735253d4ceb406d0966b2d86525

    Sper sa fie si in asentimentul dvs., sa nu va fi gresit cu oarice....

    Cu ocazia Sarbatorilor Craciunului va ofer o colectie indexata de colinde traditionale:
    http://milisoft.ro/MainPage.php?iditem=81b3696045080bdda2cc8287d2ec3d94f05fec86

    Cu tot respectul,
    Huza Richard Ovidiu


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice incercare de diseminare a informatiei este binevenita. Sarbatori fericite !

      Ștergere
  2. Cu toată simpatia şi deferenţa, un pic aici maestrul - care e Maestru în adevăratul înţeles al cuvântului, chiar dacă el însuşi se ignoră ...deşi, personal, cred că nu,.. se răsfaţă; sau, pare aşa pentru că suntem în noaptea magică a naşterii (în noi) a Christului. Nu, nu mă arunc în abis, nu mi-e frică de el pentru că 'mor în Christos' - In Christo morimur - şi, deci, voi reînvia !
    Sărbători fericite, Matt, cu toate gândurile bune, de bine !
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult Anca pentru toate urarile si gandurile tale bune ! Nu stiu la care maestru te referi... probabil ca la Krishnamurti. Si nu gresesti, chiar a fost un mestru. Daca ai alta opinie, astept un e-mail. Sarbatori fericite sa ai !

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa recunosc ca dintre toate provocarile lansate de Krishnamurti, aceasta a fost cea mai profunda.
    Multam de traducere, my friend!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arabii o spun cel mai direct: "giulgiul nu are buzunare". Ne agatam disperati de orice lucru "material", care ne apartine, zice-se. Pe de altă parte, frica de moarte este cea care ne face usor de manipulat. Deci, da, e o mare provocare sa le depasesti pe toate, de parca ai muri clipa de clipa. Cu placere prietene !

      Ștergere
  5. super tare :X Namaste Matt pt actiunea pe care o intreprinzi mereu respect

    RăspundețiȘtergere
  6. De putin timp am descoperit acest blog si mi-a atras atentia pentru ca seaman mult cu credintele mele legate de moarte, de divinitate si despre om si viata sa materiala pe pamant. Sa renunti la posesiunile si gandurile materiale inseamna sa devii liber si sa te apropii mult de divinitate. Sunt interesante aceste interviuri si cred ca voi continua sa le urmaresc :)

    RăspundețiȘtergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !