11 nov. 2013

Krishnamurti: Conversaţii cu dr. Allan W. Anderson -
Partea a XII-a


„Cum poate trăi omul fără iubire ? Putem doar exista, iar existenţa, fără iubire, înseamnă control, confuzie şi durere – şi asta este ceea ce majoritatea dintre noi creăm. Ne organizăm existenţa şi acceptăm conflictul, ca fiind inevitabil, fiindcă existenţa noastră este o căutare, neîncetată, a puterii. Cu siguranţă, atunci când iubim, organizarea îşi are locul ei, locul ei just; dar, fără iubire, organizarea devine un coşmar, un lucru doar mecanic şi eficient, ca o armată; însă, cum societatea modernă se bazează numai pe eficienţă, trebuie să avem armate şi scopul unei armate este de a genera război. Chiar şi în aşa-zisa pace, cu cât suntem mai eficienţi, intelectual vorbind, cu cât suntem mai cruzi, mai brutali, cu atât mai mult devenim împietriţi. Din acest motiv există confuzie în lume, de aceea birocraţia este tot mai puternică, de aceea guvernele devin tot mai dictatoriale. Le considerăm pe toate acestea ca fiind inevitabile, fiindcă trăim numai prin creierele şi nu prin inimile noastre şi, drept urmare, iubirea nu există. Iubirea este cel mai periculos şi mai nesigur element al vieţii; şi, fiindcă nu ne dorim incertitudini, fiindcă nu ne dorim să fim în pericol, trăim numai la nivel cerebral. Un om care iubeşte este periculos şi nu vrem să trăim periculos; vrem să trăim eficient, vrem să trăim numai într-un anumit cadru organizatoric, fiindcă noi credem că organizaţiile vor produce ordine şi pace în lume. Organizaţiile nu au produs, niciodată, ordine şi pace. Numai iubirea, numai bunăvoinţa, numai mila, pot produce ordine şi pace, în cele din urmă şi, drept urmare, chiar şi acum.”
J. Krishnamurti (1895-1986),
The Book of Life
Krishnamurti despre iubire şi plăcere ! 

14 comentarii:

  1. Matt, nu-mi ramane, decat sa-ti multumesc din suflet, pentru subtitrarile clipurilor cu Jiddu Krishnamurti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Faci o treaba minunata Matt respect

    RăspundețiȘtergere
  3. Le-am urmarit de doua ori. Mi-a facut mare placere si iti multumesc pt traducere. Acum am o curiozitate...care e urmatorul pas? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmatorul pas e sa asteptati sa traduc ultimele sase episoade.

      Ștergere
  4. cat de simplu si profund....calea o gasim prin inima.. cu respectpentru truda ta !

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum urmaresc ultima parte oferita de tine (de la un moment incolo am luat-o mai domol) si nu ma pot impiedica sa alipesc strigatul lui Krishnamurti :

    "Oare, poate şti un preot, care
    vorbeşte veşnic despre Dumnezeu ?
    ..poate şti ce anume este iubirea ?"

    de cuvintele lui Eminescu, in ultima poezie, "Viata" :

    Când aud vreodată un rotund egumen,
    Cu foalele-ncinse şi obrazul rumen,
    Povestind că viaţa e calea durerii
    Şi că pocăinţa urmează plăcerii,
    Mă întreb: "Acesta poate ca să ştie
    Cum este viaţa, cum cată să fie?"

    Mutumesc mult, Matt

    Anca

    RăspundețiȘtergere
  6. Mutumesc domnule pentru traducere...mare treaba faci!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Jiddu este si favoritul meu. Intr-adevar, faceti mare lucru cu traducerea in limba romana pentru cei care nu cunosc limba engleza. Un alt invatator spiritual (nu la fel de mare ca Jiddu, insa care vorbea tot in limba engleza, la fel ca Jiddu) este Alan Watts. La linkul din semnatura se afla un video interesant, cu argumente care se aplica in zilele noastre, la locul de munca, desi Alan nu ne-a mai onorat cu prezenta fizica de mult timp (fiind insa intr-un loc mult mai bun ...). Sugerez ca, in masura timpului disponibil, sa il luati in considerare si pe Alan pentru traducere. Daca credeti ca intereseaza ... Va doresc succes in tot ceea ce faceti! Sa ne auzim cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai multe filme cu Alan Watts (cam tot ce am putut găsi pe net la un moment dat) și sunt de acord că este un filozof extraordinar. Din păcate, însă, am încetat activitatea pe acest site așa cum am specificat și în ultima postare. Consider că există prea puțini oameni adevărați care să merite un asemenea efort din partea mea.

      Ștergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !