24 ian. 2012

Percy Schmeiser - David contra Monsanto

"Cele mai mari 10 firme legale antitrust din Statele Unite ale Americii au ajuns în instanţele federale, acuzând Monsanto de crearea unei conspiraţii la nivel mondial, prin încălcarea legilor antitrust, pentru a controla piaţa globală de seminţe. Litigiile antitrust împotriva Monsanto, aflate în prezent în instanţele federale din SUA, vor fi cazuri de testare în domeniul ştiinţelor vieţii, la fel cum cazul Microsoft a fost pentru testarea domeniului ştiinţelor informatice. [...]Companiile de asigurări nu acoperă asta. Ar trebui ca Monsanto să fie răspunzătoare pentru aceste pierderi ? Sau administraţia centrală ? Cine va acoperi pierderile ? De fapt, avem de-a face cu o industrie fără pic de responsabilitate pe termen lung."

Jeremy Rifkin,
Fondator şi preşedinte al
Foundation On Economic Trends

În 2009, regizorul german Bertram Verhaag populariza pe plan mondial bătălia inechitabilă dusă de peste un deceniu de un fermier canadian de 70 de ani, prin acest film, Percy Schmeiser - David versus Monsanto, povestea cutremurătoare şi emoţionantă a succesului luptei unui David modern contra unui Goliat corporatist, monstruoasa companie multinaţională Monsanto.

Nu este prima dată când scriu despre această creaţie a infernului, căreia i-am dedicat un întreg articol cu ceva vreme în urmă, Monsanto - Crima alimentelor modificate genetic, mai ales că a ajuns din nefericire să fie şi stăpâna agriculturii româneşti, prin slugărnicia abjectă a unui politician corupt, cu mofturi de ministru portocaliu şi nu aş vrea să revin asupra controverselor generate de pericolul real al plantelor modificate genetic.

Vă voi prezenta în schimb o altă faţă a corporaţiei, aşa cum am făcut şi cu o altă surată de-a ei, Coca-Cola, specializată tot în comercializarea de otrăvuri alimentare, care vă va crea o cu totul altă imagine a curajului manifestat de un fermier solitar, ce s-a încumetat să lupte cu un gigant care a mituit zeci de guverne.

În septembrie 2010 au fost date publicităţii documente, care revelau faptul că Blackwater a făcut eforturi substanţiale de consolidare a legăturilor sale corporatiste, oferind servicii de informaţii unor agenţii şi instituţii cum ar fi armata canadiană, poliţia olandeză şi corporaţii ca... Monsanto.

Pentru cei care nu ştiu, Blackwater Security Consulting este o companie cu sediul în Moyock, Carolina de Nord, înfiinţată în 1997 de Erik Prince, în fapt o armată privată de mercenari, numită uneori "armata fantomă", cu scop declarat iniţial de a antrena trupele SEALS ale marinei americane.

Cea mai celebră implicare a sa a fost în războiul din Irak, pe un contract de 21 milioane de dolari, în 2003, numai pentru două elicoptere şi un detaşament care să asigure securitatea lui Paul Bremer, diplomatul însărcinat cu supravegherea invaziei, ajungând ca până în 2006 să încaseze alte 488 milioane dolari de la guvernul american, pentru alte servicii executate în timpul ocupaţiei.

Potrivit unor documente obţinute de jurnalistul Jeremy Scahill de la The Nation, câştigătorul George Polk Book Award şi unul dintre puţinii jurnalişti "neînrolaţi" :

"[...] entităţi strâns legate de firma privată de securitate Blackwater au prestat servicii de informaţii, antrenament şi securitate pentru guvernul SUA şi alte guverne străine, precum şi pentru mai multe corporaţii multinaţionale, inclusiv Monsanto, Chevron, Walt Disney Company, Royal Caribbean Cruise Lines şi giganţii bancari Deutsche Bank si Barclays, în conformitate cu documentele obţinute de către The Nation. Activitatea desfăşurată de Blackwater, pentru corporaţii şi agenţii guvernamentale, a fost contractată prin două societăţi deţinute de proprietarul şi fondatorul Blackwater, Erik Prince: Total Intelligence Solutions şi Terrorism Research Center (TRC). Prince este listat ca preşedinte al ambelor companii în documentele interne ale societăţii, care arată modul în care funcţionează reţeaua de societăţi, ca o operaţiune extrem de bine coordonată."

Un purtător de cuvânt al lui Monsanto, abordat de reporter, a negat iniţial relaţiile cu Blackwater, dar a admis ulterior că Monsanto a efectuat plăţi către Total Intelligence Solutions, pentru rapoarte de informaţii:

"[...] despre activităţi ale unor grupuri sau indivizi care pot reprezenta un risc pentru personalul companiei sau pentru operaţiunile ei mondiale, care au fost dezvoltate prin monitorizarea relatărilor din mass media locală şi alte surse publice de informaţii. Subiectele au variat de la informaţii privind incidentele teroriste din Asia sau răpirile din America Centrală, până la supravegherea conţinutului blog-urilor sau site-urilor unor activişti."

La fel ca şi mine, cred că sunteţi perfect convinşi că o asociaţie eugenică, gen Monsanto, a plătit sume grele unei alte asociaţii, de mercenari, numai ca să le ofere revista presei şi poze cu blog-uri sau site-uri.

Acelaşi purtător de cuvânt a minţit cu nesimţire, susţinând că nu au relaţii cu Blackwater, fiindcă Total Intelligence Solutions este o companie complet distinctă.

Ştirea că Monsanto a angajat mercenarii Blackwater, pare-se numai pentru strângere de "informaţii publice", a făcut rapid înconjurul lumii prin intermediul celor vizaţi, activiştii anti-GMO, Randy Ananda sintetizând perfect, pe blogul personal, esenţa acestei alianţe:

"O firmă a morţii tehnologice s-a căsătorit cu o echipă de asasini profesionişti."

Citând opinii ale mişcării tot mai ample ce militează pentru a distruge culturile GMO, Ananda a afirmat că Monsanto speră să poată înăbuşi disidenţa, prin infiltrarea grupurilor de activişti care propun măsuri directe.

Ananda a încheiat articolul său, spunând:

"[...] Monsanto, prin angajarea unei armate de mercenari şi foşti agenţi operativi ai CIA, se dovedeşte a fi mortal de serioasă în protejarea produselor sale, garantat mortale. Totuşi, acest contract nu face decât să discrediteze o dată în plus compania. Publicul poate picta acum o imagine şi mai sumbră a firmei care ne-a adus pe cap Agentul Orange, PCB, rBST, DDT, aspartam şi, mai nou, asasinii profesionişti."

Pe site-ul Above Top Secret, sub pseudonimul Airspoon, cineva comenta evenimentul astfel:

"Citatul de mai sus este destul de înfricoşător şi indică modul în care interesele corporatiste acţionează împotriva intereselor noastre, deşi cei mai mulţi dintre noi ştiau deja asta. Pentru oricare dintre 'scepticii' care au încercat să combată faptul că astfel de tactici au fost utilizate, cineva trebuie doar să se uite la multitudinea de informaţii despre Xe (Blackwater), legate de scandalul din Irak.

Cred că cel mai bun lucru care ar putea fi făcut, ar fi să fie boicotate aceste companii, cât mai mult posibil. Monsanto ar putea fi un pic cam greu de boicotat pentru unii oameni, deşi alte companii nu ar trebui să fie. De fapt, Monsanto nu ar trebui să fie, pentru majoritatea oamenilor.

Blackwater (Xe) este una dintre entităţile cele mai periculoase cu care se confruntă poporul american. Este cumva braţul forte al intereselor corporatiste, care nu trebuie să funcţioneze sub aceleaşi 'restricţii' cu care se confruntă autorităţile guvernamentale. Este ca o armată privată pentru corporaţii.

Americanii şi cetăţenii lumii ar trebui să fie iritaţi de însăşi existenţa unei societăţi ca Blackwater şi noi toţi ar trebui să ne unim împotriva unor tactici naziste şi a agendei anti-libertate a unei astfel de organizaţii malefice."

Documentele obţinute de Scahill arată plăţi efectuate de Monsanto către subsidiara Blackwater, Total Intelligence Solutions, în valoare totală de 232.000$, pentru "servicii de informaţii", furnizate în 2008 şi 2009.

În afara acelei scurte declaraţii oferită jurnalistului băgăreţ, Monsanto a aplicat tactica struţului în această privinţă şi tot la fel au procedat şi celelalte instituţii sau organizaţii citate în articol.

Tot Scahill a afirmat că armata canadiană a plătit Blackwater cu peste 1,6 milioane dolari, pentru servicii de "consiliere şi antrenament", prin intermediul Terrorism Research Center.

Poate aşa se explică şi eficienţa reprimării mişcării anti G20 de la Toronto, din vara lui 2010, unde s-a încercat aplicarea aceloraşi tactici penibile, vechi de secole, care au totuşi atât de mare succes în Piaţa Universităţii din Bucureşti: folosirea de instigatori plătiţi pentru a genera incidente violente, scuza perfectă pentru intervenţia în forţă a organelor de represiune, plătite generos din impozitele noastre.

În paranteză fie spus, Blackwater a mai adăugat o infracţiune pe lunga listă a prevederilor legale încălcate, tocmai prin antrenarea armatei canadiene şi deşi Departamentul de Stat posedă tot pomelnicul, compania a fost amendată cu numai 42 de milioane de dolari.

Tentaculele murdare ale lui Monsanto s-au întins până în Irak, unul dintre ultimele ordine legislative ale lui Paul Bremer, ca şef al Coalition Provisional Authority, stipulând:

"[...] fermierilor li se va interzice refolosirea seminţelor speciilor protejate de lege."

şi vă las pe voi să apreciaţi în beneficiul cui ar fi putut fi promulgată o asemenea reglementare, deşi compania declară cu tupeu că nu are interese economice în zonă.

Cazul lui Percy Schmeiser nu este desigur unul singular, după cum veţi constata şi din documentar.

De la introducerea comercială a seminţelor sale modificate genetic, în 1996, Monsanto a demarat mii de investigaţii, pentru protejarea cu ferocitate a patentelor sale contra naturii şi bunului simţ, dând în judecată sute de fermieri şi comercianţi de seminţe independenţi.

Potrivit unui raport din 2007, al Center for Food Safety, din Washington D.C., se afla pe rol un număr de 122 de procese, în 27 de state americane şi, desigur, statistica nu cuprindea şi procesele intentate de corporaţie în restul lumii.

Justiţia americană se dovedeşte a fi, încă o dată, una dintre cele mai corupte şi putrede din lume, prin decizia Curţii Supreme de a interzice procesele colective contra lui Monsanto, fiindcă prea puţini fermieri au puterea financiară necesară, pentru a risca să se angajeze în lupte "legale" cu un gigant corporatist.

Explicaţia este una foarte simplă: foşti angajaţi ai lui Monsanto deţin poziţii de vârf în agenţiile guvernamentale ale SUA, cum ar fi Food and Drug Administration (FDA), United States Environmental Protection Agency (EPA) şi desigur, la Curtea Supremă.

Şi pot da şi exemple concrete:

- Clarence Thomas, fost avocat Monsanto, nominalizat de George Bush Sr. la Curtea Supremă, în 1991, unde a şi ajuns, în pofida acuzaţiilor probate de hărţuire sexuală, ale unei foste subordonate, Anita Hill;

- Michael R. Taylor, fost avocat la King & Spalding, care reprezenta interesele Monsanto, actualmente comisar adjunct la FDA;

- Ann Veneman, fost membru al consiliului de administraţie al Calgene, actualmente subsidiară Monsanto, care a deţinut poziţiile de secretar pentru agricultură sub George W. Bush şi director executiv al UNICEF;

- Linda J. Fisher, fost vicepreşedinte DuPont şi Monsanto, ce a deţinut poziţia de administrator adjunct al EPA;

- Michael A. Friedman, fost comisar adjunct al FDA, răsplătit pentru "vigilenţă" cu fotoliul de vicepreşedinte senior al Monsanto;

- William Doyle Ruckelshaus, fost director EPA şi FBI şi chiar procuror general al SUA (competent individ, nu-i aşa ?), membru al consiliului de administraţie al Monsanto;

- Mickey Kantor, fost congresman, fost secretar pentru comerţ şi secretar de campanie Clinton-Gore, membru al consiliului de administraţie al Monsanto

şi ultimul, dar nu cel din urmă:

- Donald Rumsfeld, fost preşedinte şi director executiv al G. D. Searle & Co, achiziţionată de Monsanto. Rumsfeld personal a câştigat 12 milioane de dolari din această tranzacţie, devenind şi membru al consiliului de administraţie al Monsanto, fiind în timp şi secretar al apărării în timpul administraţiilor Gerald Ford şi George W. Bush.

Din nefericire, lista promisiunilor mincinoase şi a crimelor Monsanto e în continuă creştere şi mici victorii de genul celei înregistrate de Percy Schmeiser se pot înscrie doar la categoria "rază de speranţă", în timp ce practicile concernului, care au atins aproape perfecţiunea prin "dezbină şi cucereşte", ne apropie tot mai mult de feudalism, în timp ce glifosatul ne contaminează toate alimentele şi singura consolare a unui om aflat în confruntare cu această filială a iadului este că încă i-a mai rămas un acoperiş deasupra capului, totul datorându-se aproape în exclusivitate pasivităţii şi inerţiei noastre, care am ajuns să gândim că dacă  numai jumătate din omenire va ajunge să moară de cancer, cealaltă jumătate mai mult ca sigur că va deveni nemuritoare.

"Dacă producătorii sunt atât de siguri că nu este nimic în neregulă cu alimentele modificate genetic, ce conţin pesticide şi carne clonată, ar trebui să nu aibă nici o problemă în a le eticheta ca atare. Până la urmă, cancerul va ucide doar unul din doi bărbaţi şi una din fiecare trei femei ce se află în viaţă, acum, conform raportului lui Samuel Epstein, preşedinte al Coaliţiei de Prevenire a Cancerului. Ca şi strămoşii noştri, noi acţionăm în moduri care vor năuci societăţile viitoare. Complexul militar-industrial lubrifiază sistemul agriculturii în masă cu combustibili fosili. Tone de metale grele şi periculoase, chiar şi radioactive, şi alte deşeuri sunt pulverizate pe solul american."

Adam Leith Gollne,
The Fruit Hunters: A Story of Nature,
Adventure, Commerce and Obsession

Percy Schmeiser - David versus Monsanto (torrent)


Subtitrare

9 comentarii:

  1. Incredibil. Felicitari pr curajul lui Percy Schmeiser care a avut curajul sa lupte cu nesimtzita si lipsita de scrupule firma Monsanto si sa castige in ciuda faptului k s-a confruntat cu un gigant. Nu se gaseste asa ceva si la noi in RO?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Romania avem ministru al agriculturii care vrea sa ne oblige sa cultivam numai GMO.

      Ștergere
  2. Interesant este ca domnul Valeriu Tabara ne spune mereu ca in Romania ar trebui cultivata soia modificata genetic. Domnul Tabara este profesor universitar, cu siguranta cunoaste toate riscurile. ASta inseamna ca domnia sa nu este de buna credinta. Ma intreb ale cui interese promoveaza si care sunt beneficiile domniei sale? Cum poti sa vinzi sanatatea si viitorul propriului popor pentru avantaje efemere?
    Fermierii romani trebuie sa stie ca nu sunt in afara acestei probleme.

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce nu poate fi descarcat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate descarca dar numai de pe Vimeo, deocamdata. Si trebuie deschis cont pentru asta. Voi incerca sa-l postez curand si pe Fastupload, fiindca Megaupload a fost inchis de americani.

      Ștergere
  4. imi pare rau sa-ti spun dar fastupload este o catastrofa
    absolut nimic din ce ai incarcat acolo nu am reusit sa iau, NIMIC
    mentionez ca am urmat toate indicatiile de la sectiunea instructiuni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e un server grozav, dar nu am alte alternative. Voi reposta ceea ce nu merge.

      Ștergere
  5. Monsanto a fost votată Most Evil Corporation of the Year de cititorii revistei Natural News, iar noi facem remanieri de fațadă, ca-n lumea lui Caragiale, schimbăndu-l pe Valeriu Tabără - Agent Mosanto, cu Stelian Fuia - fost director comercial la Monsanto România. Suntem deja plantație, nu mai suntem țară...

    http://www.naturalnews.com/030967_Monsanto_evil.html

    În dorința de a oferi și soluții viabile, am tradus și eu două documentare până acum, despre permacultură. Cei interesați pot afla mai multe detalii accesând linkurile.

    A Farm for the Future (2009)
    http://sub-lupa.blogspot.com/2012/02/o-ferma-pentru-viitor.html

    Permaculture Soils (2010)
    http://sub-lupa.blogspot.com/2012/02/solurile-permaculturii-cu-geoff-lawton.html

    Ty Matt & Keep doing the good work mate!

    RăspundețiȘtergere
  6. DACA SE STIE FOARTE BINE CA ACEASTA FIRMA MONTSANO NE OTRAVESTE CU TOT FELUL DE PESTICIDE SI CU OMG,DE CE NU NE REVOLTAM SA-I DAM AFARA DIN rOMANIA,PE ACESTI CRIMINALI CARE TRAIESC BINE SI DEVIN MILIARDARI PE SPATELE CELOR CARE MOR DIN CAUZA PRODUSELOR LOR.DE CE MINISTERUL AGRICULTURII NU S-A OPUS OMG-URILOR SI OTRAVII NUMITA INITIUM CARE ESTE FOLOSITA LA STROPIREA FRUCTELOR SI LEGUMELOR?sTIATI CA 1 MG DE INITIUM RAMINE IN CORP MAI MULT DE UN AN SI ESTE FFF. CANCERIGEN?RUSINE TUTUROR GUVERNANTILOR CA NE-A LASAT PE MINA STRAINILOR SA NE TRANSFORME IN COBAII LOR.

    RăspundețiȘtergere

Deși, inițial, am activat această fereastră numai din considerente anti spam, mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Tot ceea ce nu corespunde acestor criterii va fi șters fără ezitare. Vă mulțumesc pentru înțelegere !